Dining Room - wood beams were incorporated to give the house a cozy, cottage or restored h
Dining Room - wood beams were incorporated to give the house a cozy, cottage or restored h

CONCEPT

The Willows-Blanche Family Residence

A Cote D’Azur

Inspirational

Project

- Spring 2019

This project describes the design of the Willows-Blanche family house. Juliette Blanche, French from the south, met Chris Willows, an American, in Antibes, France, her hometown. After getting married, they moved to the US and now live in Bethesda, Maryland.

They have 3 children: Amelie (17), Luc (15), and Chloe (13). Important to say that Luc was a victim of a car accident, leaving him in need of a wheelchair.

Kitchen - Here we can observe the color chosen for the cabinets representing the ocean at

This project describes the design of the Willows-Blanche family house. Biophilia and universal design dictate the design program of the house.

 

The owners would like to see a Cote D’Azur aesthetic with lots of light, as well as natural elements (such as wood, plants, flowers, and natural textiles) with pops of bright corals, oranges, yellows (signifying sunset) and blues, teals and greens (signifying the ocean).

Kitchen - Here we can see the ADA accessible sink and the Grand Palais 180 La Cornue Range

The goal of the project is to deliver a comfortable space, with a relaxing atmosphere for the entire family, where coastal meets winter, garden meets cozy interiors, and good quality meets unpretentiousness.

 

At the same time, the design needs to incorporate clever systems to maximize storage and accessibility.

The family has an “open doors” style, where friends and family members are always welcome.

Family Room.jpg
Luc's ADA Bathroom - The 104 square feet bathroom offers enough space for the wheelchair t

SCAN THE QR CODE

to have a 360 view from the Living and Dining areas:

SCAN THE QR CODE TO HAVE A 360 VIEW FROM THE LIVING AND DINING AREAS.jpg
FIRST FLOOR - FLOOR PLAN
FIRST FLOOR - FLOOR PLAN

There are two central aspects of the plan: the big kitchen and the openness of the rooms. Kitchen: Europeans spend a lot of time in the kitchen - a very important hang-out areas to them.The family wanted to have a well-equipped large kitchen with space for everyone connecting them to their culture. Openness: a Mediterranean villa-like floor plan with good circulation and natural light. They also wanted the kitchen to be separated from the living room but still connected to the dining room.

press to zoom
FIRST FLOOR - RCP
FIRST FLOOR - RCP

press to zoom
FIRST FLOOR - RENDERED FLOOR PLAN
FIRST FLOOR - RENDERED FLOOR PLAN

The rendered floor plan gives us a better understanding of the spaces, colors, and circulation.

press to zoom
FIRST FLOOR - FLOOR PLAN
FIRST FLOOR - FLOOR PLAN

There are two central aspects of the plan: the big kitchen and the openness of the rooms. Kitchen: Europeans spend a lot of time in the kitchen - a very important hang-out areas to them.The family wanted to have a well-equipped large kitchen with space for everyone connecting them to their culture. Openness: a Mediterranean villa-like floor plan with good circulation and natural light. They also wanted the kitchen to be separated from the living room but still connected to the dining room.

press to zoom
1/5

CHECK THE PHOTOS